Bağış ve vasiyet

Toplumsal hayatımızda çok önemli bir yeri olan Vakıf kurumunun işlevlerini yerine getirebilmesi, vakfın kuruluşunda tahsis edilen mal ve hakların geliri ile daha sonra yapılan bağışlara bağlıdır.

Genel olarak vakfa iki şekilde bağış yapılabilir. Bağış yapmak isteyen kişi sağ iken, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Bu bağışı yaparken mal veya hakkın sadece kurum mülkiyetini bağışlayıp; intifa, yani yararlanma hakkını veya sükna, yani oturma hakkını saklı tutabilir. Böylece mal veya hakkın sadece çıplak mülkiyeti vakfa geçer, kullanma ve gelirlerinden yararlanma hakkı ölünceye kadar bağış yapan kişide kalır. Bu yöntemle yapılacak bağışlardan, hukuka aykırılıklar dışında, daha sonra vazgeçmek mümkün değildir.

Bir diğer bağışlama yöntemi ise vasiyetname düzenleme yolu ile olmaktadır. Bağış yapmak isteyen kişi, sağlığında düzenleyeceği vasiyetname ile herhangi bir malını veya tüm malvarlığını vakfa bırakabilir. Bu bağış şekline ölüme bağlı tasarruf denilmektedir. Noter huzurunda resmi şekilde yapılabileceği gibi el yazısı ile yazılıp notere teslim etmek sureti ile de düzenlenebilir. Vasiyeti yapan kişi hayatta olduğu sürece vasiyete konu olan malvarlığı üzerindeki mülkiyet haklarını istediği gibi kullanır. Zira vasiyetname, vasiyeti yapan kişinin vefatından sonra hüküm ifade eder.

ASKEV, bağış ya da vasiyet yapmak isteyenlere gerekli hukuki yardımı yapmaktadır.